Biroul Național de Statistică a semnat un Acord de colaborare statistică cu Institutul Național de Statistică al Bulgariei

BNS a semnat un Acord de colaborare statistică cu Institutul Național de Statistică al Bulgariei

Biroul Național de Statistică (BNS) a semnat, astăzi, 29 ianuarie curent, un Acord de colaborare statistică cu Institutul Național de Statistică al Bulgariei. Acordul de colaborare statistică este parte a Acordului de Asociere (Titlul IV, Capitolul 6 Statistici) între Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles 27.06.2014.

Dl Sergey Tsvetarski, Președinte al Institutului Național de Statistică, a semnat acordul în numele Bulgariei și dl Vitalie Valcov, Directorul general al Biroului Național de Statistică, a semnat acordul în numele Republicii Moldova.

Din partea bulgară, la semnare au participat dl Clement Pramov, consilier (afaceri politice), șef adjunct al misiunii și dl Bronislav Denev, consilier, șef al Oficiului Comercial al Ambasadei, din partea moldovenească - dl Iurie Mocanu, director general adjunct al Biroului Național de Statistică și dna Elena Maleru, consilier principal, Direcția coordonare statistică și cooperare internațională.

Semnarea acordului are drept scop consolidarea colaborării în următoarele domenii de interes:

  • asistența în procesul de reformare a Sistemului Statistic Național al RM;
  • promovarea dezvoltării sistemului statistic moldovenesc și a celui bulgar în conformitate cu principiile legislației UE în domeniul statistic;
  • promovarea dezvoltării Sistemului Integrat de Management al Metadatelor;
  • organizarea consultărilor, seminarelor și conferințelor comune în scopul studierii noilor tendințe și a experienței avansate privind activitatea organelor statisticii oficiale.
  • implementarea și aplicarea standardelor internaționale, în special celor ale UE.

Directorul general al BNS, Vitalie Valcov a declarat că semnarea acordului este un început bun pentru viitoare colaborare reciproc avantajoasă și a mulțumit pentru susținerea acordată. La rândul său, președintele Institutului Național de Statistică al Bulgariei, d-ul Sergey Tsvetarski a adăugat că colaborarea cu oficiile de statistică din Europa de Est, este una din prioritățile institutului și că această este de fapt o continuare a bunei colaborări deja existente cu BNS.

Menționăm că, Institutul Național de Statistică al Bulgariei a mai acordat asistență biroului organizând cursuri de formare în domeniul statistic pentru tinerii statisticieni.

De asemenea, printre statele cu care BNS are o strânsă cooperare se enumeră Institutul Național de Statistică al României pe toate domeniile statisticii oficiale, Comitetul de Stat pentru statistică al Republicii Azerbaidjan, Oficiul de Statistică al Poloniei, Serviciul Statistic de Stat al Ucrainei și Agenția de Stat pentru Statistică pe lângă Guvernul Tadjikistan.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER